Second opinion door Brenninkmeijer

Voormalig ombudsman, Alex Brenninkmeijer, heeft van minister Dijsselbloem opdracht gekregen een second opinion uit te voeren naar de rol van de NS bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg eerder dit jaar. Dit is door Dijsselbloem overeengekomen met de raad van commissarissen van de NS, zo laat hij in zijn brief aan de Tweede Kamer weten.

Abellio Limburg, dochter van NS, heeft de betreffende aanbesteding oneerlijk gewonnen. Abellio beschikte namelijk over informatie over de exacte vervoerscijfers per lijn. Dit is informatie  waarover eigenlijk alleen de huidige concessiehouder, Veolia Limburg,  kon beschikken. Voormalig Veolia Limburg-directielid René de Beer heeft deze informatie gelekt.

Voormalig NS-topman Timo Huges heeft in deze onregelmatigheden eveneens een rol gespeeld. Huges zou een aan hem geadresseerde mail met concurrentiegevoelige informatie over vervoersbedrijf Veolia hebben doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz (in handen van Abellio). Dit is echter strikt verboden.

Het huidige onderzoek naar de rol van de NS in deze kwestie, wordt uitgevoerd door advocatenkantoor De Brauw. Het advocatenkantoor is echter ook huisadvocaat van de NS. Eerder heeft Dijsselbloem gemeld niet te twijfelen aan de integriteit en kritische houding van De Brauw. Toch heeft hij nu besloten om een second opinion te laten uitvoeren. Deze second opinion zal ná het onderzoek van De Brauw plaatsvinden en wordt dus door Brenninkmeijer uitgevoerd.

Bron: Volkskrant, 10 augustus 2015

Geef een reactie