Schaapherders komen niet in aanmerking voor aanbesteding

Sinds de Europese regelgeving wordt het onmogelijk gemaakt voor de Nederlandse schaapherder om kans te maken op een gunning. Alleen schaapherders met meerdere kuddes komen in aanmerking voor een gunning omdat zij de prijs laag kunnen houden. Hierdoor komen de schaapherders met een enkele kudde niet in aanmerking voor aanbestedingen.

Het is een onwenselijke situatie”, zegt Luuc Bos van de LWPS (Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders). “We waren anderhalve week geleden voor een gesprek op het ministerie en daar was eigenlijk iedereen het erover eens dat aanbesteden ongewenst is. De verplichte Europese regelgeving pakt heel nadelig uit, vooral voor de schaapherders die maar één kudde hebben. In een normale marktsector kan aanbesteden misschien werken, maar dit is natuurbeheer, daar moet je anders mee omgaan.”

Waar het knelt is dat het door het aanbesteden ieder voor zich is geworden. Bos: “Partijen met drie of vier kuddes kunnen de kosten spreiden en dus scherper inschrijving op een aanbesteding. De individuele schaapsherder kan daar nooit mee concurreren en legt nu toe op zijn bedrijfsvoering. Verschillende herders komen daardoor in de gevarenzone.”

Bron: Telegraaf

Geef een reactie