Goed aanbesteden leer je niet uit een boekje

Auteur: Mariëlle van der Keur (Directeur van Tender Services Group)

Succesvol inschrijven op aanbestedingen, voor de meeste  ondernemers geen sexy onderwerp. Dagelijks vliegen de aanbestedingen op TenderNed je om de oren. Menig organisatie probeert door het bos de bomen te zien en te achterhalen welke trajecten het meest kansrijk zijn. Daar moet je minstens een 270 graden overview hebben om in dit “donker” te zien waar je kansen liggen. En je moet kunnen luisteren. Heel goed luisteren. Naar elkaar, naar wat er wordt bedoeld en hoe je dat vertaalt naar papier. Want hoewel digitalisering en wetgeving inzetten op het soepel laten verlopen van het proces is het nog steeds zo dat je in staat moet kunnen zijn de juiste persoonlijke vertaalslag te kunnen maken wanneer je uiteindelijk hebt besloten mee te doen aan die ene kansrijke aanbesteding. Waarbij persoonlijk contact verboden is en je gedwongen wordt om jouw propositie in tekst te gieten.

Bij Tender Services Group houden wij ons al meer dan 15 jaar bezig met goed aanbesteden. En de brug slaan tussen overheid en ondernemer. Het blijft mij verbazen dat veel ondernemers en aanbesteders nog vaak niet weten dat er professionele bureaus zoals die van ons zijn en dat we echt anders werken dan één en tweepitters. Met concrete begeleiding bij aanbestedingen en TenderNed  trainingen, in combinatie met ontwikkelde tools en services bieden we op ieder onderdeel van het aanbestedingsproces expertise. Terugkijkend op die 15 jaar en dagelijks stilstaan bij de ontwikkelingen op dit mooie vakgebied moet ik tot de conclusie komen dat er toch echt één ding blijft wat we niet kunnen “automatiseren”. Een goede en succesvolle inschrijving leer je niet uit een boekje, training of met een tool. Het zijn natuurlijk componenten die bijdragen. Maar juist het samenwerken met mensen die passie hebben voor dit vak, en daarmee het samenvoegen van de juiste competenties, zorgt dat je onderscheidend, buiten kader, innovatief en succesvol kunt zijn.

Wij zien prachtige teksten voorbij komen. Marketingteksten vooral. Laat ik daar duidelijk over zijn; die belanden bij ons in de prullenbak. Een aanbestedende dienst zoekt een oplossing voor zijn probleem en geen kul verhaal. Het grootse risico zit hem in de uitvoer van de opdracht. Want een kul verhaal is de momentopname en houdt geen stand op het moment dat je daadwerkelijk de opdracht moet gaan uitvoeren. Daar is dus niemand bij gebaat.

Het aanbod voor trainingen en “adviseurs” stijgt en de variatie neemt toe. Maar onderzoek heeft ons geleerd dat maar weinig mensen en organisaties in staat zijn om de opgedane kennis goed in de praktijk te brengen. Next step: borgen binnen de organisatie. Daar heb je advies en coaching bij nodig. Van een team van experts die de juiste competenties hebben voor jouw organisatie. Die je de spiegel voorhoudt en kritisch blijft op de voortgang. Dat is gepassioneerd mensenwerk.

Ik denk nog vaak aan Wil Wedekind [1] die in 2006 tijdens zijn afscheidsoratie “Aanbesteden, het blijft een hele opdracht” al inging op de menselijke factor bij de professionalisering van opdrachtgever en opdrachtnemer. Voor mij een belangrijk fundament waarop ik onze organisatie nog steeds bouw.

Het is niet voor niets dat wij de uil als symboliek voeren. Ik daag u uit om het gesprek met mij of één van mijn adviseurs aan te gaan. Zodat wij naar u luisteren met maar één doel voor ogen: alleen die opdrachten binnenhalen waarmee u uw organisatie naar het volgende niveau kunt brengen. Dat lukt alleen met de juiste mensen en de kennis van een Thought Leader.

[1] prof.mr. Wil Wedekind, Emeritus hoogleraar Aanbestedingsrecht aan de Universiteit van Amsterdam

 

Geef een reactie