eHerkenning en TenderNed

Wat is eHerkenning?
eHerkenning regelt de digitale herkenning (authenticatie) en controleert de digitale bevoegdheid (autorisatie) van personen die online een dienst bij de overheid, zoals het gebruik van Flextender of TenderNed, willen afnemen. Zoals DigiD voor personen, bestaat eHerkenning voor organisaties.

Een eHerkenningsmiddel aanschaffen kan bij één van de erkende eHerkenningsleveranciers en duurt enkele werkdagen. eHerkenningsmiddelen en de daaraan gekoppelde machtigingen zijn persoonsgebonden en mogen niet worden overgedragen aan een collega. eHerkenning moet dus per persoon worden aangevraagd. De kosten voor aanschaf en gebruik variëren per middel en betrouwbaarheidsniveau. U kunt uw keuze bepalen aan de hand van de keuzematrix leveranciers.

Betrouwbaarheidsniveaus
Als u online zakendoet dan wilt u zeker weten met wie u zaken doet. Omgekeerd wil de persoon die op uw webdienst inlogt erop kunnen vertrouwen dat u goed met zijn gegevens omgaat. Een veilige en betrouwbare toegang tot uw online dienstverlening is hierin dan ook essentieel. Binnen eHerkenning zijn er 5 niveaus van betrouwbaarheid, waarmee u uw diensten kunt afschermen: van laag (EH1) tot zeer hoog (EH4). U bepaalt zelf met welk betrouwbaarheidsniveau u uw diensten wilt aanbieden:

Betrouwbaarheidsniveau 1
Betrouwbaarheidsniveau 2
Betrouwbaarheidsniveau 2 plus
Betrouwbaarheidsniveau 3
Betrouwbaarheidsniveau 4

Wat is het juiste niveau?
Op de website van eHerkenning wordt een aantal handvatten uitgereikt, die kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze van het betrouwbaarheidsniveau.

Welke aanbieder?
De volgende zes leveranciers leveren eHerkenningsmiddelen:

  1. KPN
  2. Digidentity
  3. CreAim
  4. QuoVadis
  5. Z login
  6. Connectis

Elke van de bovenstaande aanbieders is erkend door de beheersorganisatie en alleen zij mogen eHerkenning leveren. Niet elke aanbieder levert alle betrouwbaarheidsniveaus.

Omdat deze leveranciers allemaal erkend worden door de beheersorganisatie, mogen we aannemen dat ze allen betrouwbaar zijn. Daarom zal iedere organisatie voor zichzelf moeten afwegen, welke niveaus er nodig zijn en daarbij de voor uw organisatie voordeligste leverancier zoeken. Zie ook de keuzematrix leveranciers.

eHerkenning en TenderNed
Vanaf 20 december 2014 is een eHerkenningsmiddel nodig om een onderneming te kunnen registreren op TenderNed. Bent u reeds geregistreerd in TenderNed als ondernemer, dan hoeft u voorlopig nog niks te doen. Vanaf 27 juni 2015 is inloggen en registreren met eHerkenning verplicht voor alle gebruikers van ondernemingen. U kunt na 27 juni dus niet meer inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord van TenderNed. Voor TenderNed is een eHerkenningsmiddel met minimaal betrouwbaarheidsniveau 2 nodig.

 

 

Geef een reactie