Digitaal aanbesteden

Investeer in digitaal aanbesteden

Een artikel van Service Management

Schoonmaakbedrijven zijn hardwerkende ondernemers. Met hart voor hun vak, hart voor hun personeel en oog voor detail. Ik roep al jaren dat aanbesteden ‘niet lullen maar poetsen’ is en voor de schoonmaaksector gaat dat natuurlijk zeker op. Maar we hebben de afgelopen jaren wel heel wat te verstouwen als we kijken naar de ontwikkelingen op het gebied van aanbesteden. De meeste ondernemers houden niet van wet- en regelgeving en in min maar vooral meerdere mate geldt dat ook voor aanbestedingen.

Juiste vertaalslag
Ik merk dat ondernemers zoals u goed opdrachtgeverschap hoog in het vaandel hebben staan maar nog minder goed in staat zijn de juiste vertaalslag te maken wanneer er moet worden ingeschreven op een aanbesteding. Gelukkig hebben we natuurlijk de Code Verantwoordelijk Marktgedrag, de (mkb-vriendelijke) aanbestedingswet en straks ook nog verplicht digitaal inschrijven….Het moet niet gekker worden. In de in april verschenen concepttekst voor de nieuwe Aanbestedingswet staat dat elektronisch aanbesteden al vanaf 18 april 2016 wordt verplicht! En daar kunt u dus maar beter op voorbereid zijn.

Substantieel deel omzet
Want wat als uw relatie (die u al jaren trouw bedient) ‘ineens’ moet gaan aanbesteden? Dan moet u wel meedoen. De klant kan namelijk een substantieel deel van uw omzet vertegenwoordigen en een opdracht verliezen heeft grote gevolgen. Of wellicht wilt u uitbreiden en ziet u mogelijkheden om omzet te vergroten door het inschrijven op aanbestedingen? In dat kader wil ik u wel wijzen op het elektronisch aanbesteden. Eigenlijk zijn we er al behoorlijk mee bezig. TenderNed, Negometrix, CTM en andere fora bieden al de mogelijkheid om het aanbestedingsproces digitaal te versoepelen en het zou mij niet verbazen als die regionale scholengemeenschap, zorginstelling of nieuwe samengevoegde gemeente binnenkort haar aanbesteding al zo veel mogelijk digitaliseert. U wilt deze kansen toch niet laten liggen?

Realistische kansen
Daarom pleit ik voor realistische kansen voor iedereen. Maar dat betekent wel dat u als ondernemer bereid moet zijn vooraf te investeren. De eerste keer kost tijd en geld, maar daar krijgt u veel (omzet) voor terug. Wordt het makkelijker? Als u zich goed voorbereid: zeker! Kunt u zich nog onderscheiden in zo’n proces? Als u zich verdiept in de klant: zeker! Vergroot het uw kansen? Als u tijd, aandacht en focus heeft op een mooie nieuwe opdracht: zeker! Is het niet weer een politiek machtsspelletje van Europa? Zo kun je het bekijken, maar ik kijk liever naar kansen. Daar ben ik tenslotte ook ondernemer voor.

Mariëlle van der Keur, directeur Tender Services Group  marielle@tenderservicesgroup.com)

Bron: Service Management, juni 2015

Geef een reactie